7
Aug
2016
0

Hemma igen

Kom hem från Sverige igår kväll, sov hela natten och vaknade tidigt i morse med en huvudvärk från helvetet.

Det gick över med starka tabletter och mer sömn och nu sitter jag här under mitt eukalyptusträd och luktar på södra Kalifornien och försöker vänja mig vid det faktum att jag är här och inte längre där.

Det blev en så hastig avfärd, vi bokade om våra biljetter och åkte hem fyra dagar tidigare och det var bra, jag ville det, men de sista dagarna gick så fort. Vi åkte hem och nu är jag här, men mentalt kliver jag fortfarande omkring på en hjortronmyr i norra Norrlands inland.

Jag skulle behöva åka båt, jag skulle behöva en vecka på mig för att förflytta mig mellan mina två världar. Istället tar det en vecka för mig att varva ner när jag kommer till Sverige, att anpassa mig till tiden och rytmen och livet där. Sedan några dagars vilsenhet åt andra hållet innan jag landar i vardagen igen.

Det är likadant varje gång, det går aldrig över, men det är okej. De där kasten i tillvaron kan bidra till en slags manisk kreativitet också, särskilt när jag kommer hem och sover alldeles för lite, men ändå har massor av energi och är pigg på ett konstigt, jetlaggat vis ända tills jag kraschar. Då är det bara att hänga med och hoppas att landningen blir någorlunda mjuk.

You may also like

Älska jetlag
Det är långt kvar…
På väg hem
Sverige

5 Responses

 1. Ja jösses vad jag känner igen det där. Hungrig på konstiga tider och så knallrött. Och en underlig chock över att höra svenska överallt.

  Har just firat min ankomst till Sverige med en Bokus-beställning av Lennart Pehrsons böcker om invandringen till USA. Har sett fram emot detta länge. Och: Min mamma hade från biblioteket Horace Engdahls lilla pretentiösa bok som hon skrattade rätt rått åt.

  1. ILandstrom

   Man är både rött och trött tror jag 🙂 Men du, de här böckerna har jag aldrig hört talas om, var genast tvungen att googla dem och har lagt dem på min läslista, tack för tipset! Tar gärna emot en recension så småningom..

 2. Jag har läst om dem lite här och där, och så tror jag DN hade ett par längre texter av honom för ett (par?) år sedan som krossade den där Karl-Oskar-myten på ett intressant sätt. Skall idag hämta i något snabbköp jag inte riktigt vet var det ligger. Men stan är ju inte så stor så jag hittar väl.

  1. ILandstrom

   Googlade genast på Dn och Pehrson, tänk att jag inte haft en susning om böckerna!! Hoppas du hittar till rätt snabbköp, saknar posten varje gång jag måste stå i nån ICA/Coop-kö och tänker som en riktig utlandssvensk, “Jaja, det var bättre förr, sanna mina ord!”

Leave a Reply