9
Sep
2015
0

Lanthandlare Bertil Ohlsson

DoloresAbro-600x330

Bertil Ohlsson, jag såg honom aldrig klädd i någonting annat än en ljusblå, välstruken skjorta och ett vitt lanthandlarförkläde. Och så den där ljuvliga accenten han hade, Rosling-svengelskan, som helt bestämt är engelska men som låter som svenska, fast på engelska.

Han drev sin lanthandel, Olson´s Scandinavian Deli på Pico Blvd i över 50 år, mestadels tillsammans med sin danskfödda fru, Helene, tills hon gick bort för ett tiotal år sedan.

Jag träffade honom flera gånger, först som kund, senare för att intervjua honom. Vi satt i hans lilla kontorshörna bakom butiken och pratade minnen. Han berättade om det Los Angeles han kom till i början på 1950-talet, och visade mig bilder på hur butiken såg ut förr i tiden och på Helene förstås.

Vi kom bra överens, Bertil och jag. Vi hade en hel del gemensamt och han gillade att jag vuxit upp i en ICA-butik i en liten Norrbottensby. Varje gång vi sågs frågade han om jag inte skulle ta över butiken i alla fall, varje gång sa jag att han säljer den alldeles för dyrt, men att jag skulle tänka på saken.

Jag skrev ett par artiklar om honom, men det där bokkapitlet som jag lovade honom att jag skulle skriva blev aldrig av. Att tänka “jag hinner inte just nu, men snart”, när människor över 90 år är inblandade är ingen god idé.

Bilden ovan tillsammans med Dolores Abro är från hans “pensioneringsfest” som han höll i butiken för ett par år sedan. Då var han över 90, men han höll igång hela dagen och gjorde allt det där vanliga som han gjort i 50+ år.

Förra veckan avled han, jag tror han blev 93 år och jag är så glad att jag lärde känna honom. Sov så gott Bertil.

You may also like

Dagens podcasttips (och en bonus)

Leave a Reply